Ugradbeni ormari

Namještaj po mjeri

Funkcionalnost na prvom mjestu

Jeste li se ikad pitali koji se komad namještaja radi gotovo uvijek po mjeri? Odgovor je naravno - ugradbeni ormar. Postavlja se od zida do zida, od poda do stropa - bez stražnje, podne i stropne stranice. Upravo zbog te mogućnosti prilagodbe zadnjih su desetak godina postali pravi hit i na našim prostorima. Što to za vas znači?

Sjetite se ormara iz američkih serija i filmova (tzv. američkih ormara) u koje možete ući, pa čak i njima šetati! Vjerujemo da ste barem jednom maštali o takvom ormaru, osobito ako ste nježnijeg spola. ;) Dakako, njihovoj popularnosti nisu doprinijeli samo američki filmovi i serije. Ugradbeni ormari uživaju popularnost jer su odlično rješenje za male prostore, bez obzira u koju sobu ih smjestili.

Poslovni prostori

Klizni ormari

Najpopularniji su oni s kliznim stijenkama / vratima zahvaljujući kojima ćete prostor vašeg doma iskoristiti u potpunosti. Kako su takvi ormari veći od gotovih kupljenih ormara koje možete nabaviti u salonima namještaja, i unutrašnji prostori su veći te je time cijeli ormar pregledniji. Planirate li pažljivo unutrašnjost, to će vam omogućiti da svaku stvar pospremite na predviđeno mjesto. Naravno, pomoći si možete izvlačnim policama, ladicama i košarama različitih dimenzija, košarama specijalno namijenjenima za pohranu cipela, kao i izvlačnim držačima marama, kravata, remenja, hlača i slično. Budite praktični - iskoristite prostor na najbolji mogući način!

OK, jednom kad ste izabrali funkcionalan ormar, vrijeme je da se pozabavite i njegovom estetikom. Paleta materijala i dekora za fronte danas je zaista velika, tako da vam kod biranja granice može postaviti jedino vaša mašta. Ipak, imajte na umu da tamna boja "smanjuje" i zatvara prostor, pa ako birate fronte za manju prostoriju, radije se odlučite za one svjetlijih nijansi. Ako pak je potrebno prostor dodatno "otvoriti", idealno rješenje su ogledala na vratima ili svijetle sjajne plohe.

Ukoliko Vas zanima nešto više detalja, posjetite web stranicu

Praktični savjeti

Najpopularniji materijali za fronte su iveral, ogledala, lacobel, lamistal, parsol i satinato stakla, pleksiglas, lexan, kao i razne njihove kombinacije. Za potpuni dojam, vjerujemo da ćete odabrati onaj dizajn koja će se najbolje uklopiti u ostatak prostorije.

Što se tiče dubine ormara, imajte na umu da je za montažu kliznih vrata potrebno 10-ak centimetara od ukupne dubine ormara. Postoji li potreba za većom količinom vješanja, preporuka je ormar dubine 60 cm (može i više!) uključujući sustav klizanja. Za pliće ormare, dubina polica za slaganje garderobe i cipela je barem 40, a za posteljinu barem 45 cm. Ovo su standardne preporuke, no naravno da ćete dubinu ormara prvenstveno prilagoditi vašem prostoru i potrebama.

Naši praktični savjeti pomoći će vam da odaberete pametno. Iako ćete za postavljanje ugradbenog ormara angažirati majstora, i sami za svaki slučaj dobro izmjerite prostor. Na osnovu grubih mjera možete nacrtati radnu skicu. Tako ćete najlakše majstoru objasniti koliko pregrada i na kojim mjestima želite imati. Želite li unutar ormara možda dasku za peglanje, prostor za sezonsku odjeću, pregradu za ručnike i posteljinu? Mislite na sve. Kako ne biste ništa zaboravili, najbolja praksa je planirati pregrade prema popisu stvari koje mislite pohraniti u ormar.

Naravno, kod planiranja mislite i na svoju visinu i visinu ostalih korisnika ormara. Nema smisla da imate ormar visok tri metra, a nitko ne može do najviše police. Znamo da vam je čišćenje mrsko, no ne biste trebali zaboraviti i na taj dio. Tim više što ste barem jednom sigurno pokušali i sami čistiti iza ormara. Preporučljivo je dio zida oblijepiti tapetom ili obojiti otpornijom bojom (npr. vodoperivom). Zašto? Vjerujemo da ne želite čestice prašine ili boje sa zida svakodnevno susretati na vašoj odjeći.

Ako se još uvijek ne možete odlučiti biste li postavili ugradbeni ormar ili ne, jer imate knauf, dvoumljenju je došao kraj. Gornja vodilica ormara nije nosiva pa je opterećenje na nju gotovo zanemarivo. Knauf strop zato nije nikakav problem. Naravno, prije svega je važno pronaći dobrog proizvođača te pravi omjer kvalitete i cijene. Jeste li već vidjeli ponudu naših ugradbenih ormara? Prije konačne odluke dobro promislite o praktičnosti i savjetujte se. Mi vam uvijek stojimo na raspolaganju za sva vaša pitanja.