Spavaće sobe

Pristupite uređenju s mnogo pozornosti i mjere

Uložite novac u kvalitetu i udobnost

Spavaća soba je svojevrsna "oaza mira" u kojoj se svakodnevno budite i odlazite na počinak. Zato uređenju treba pristupiti s mnogo pozornosti i mjere. Pa ipak, nerijetko se njezina estetika zapostavlja te se tretira samo kao soba u kojoj se spava ili kao dodatno mjesto za odlaganje stvari.

Tome tako ne bi trebalo biti, već bi spavaća soba trebala biti uređena tako da se u njoj osjećate ugodno. Njezina primarna namjena su odmor i opuštanje vašega tijela, zar ne? Da biste na tome mjestu zaboravili sve dnevne napore i stekli mir, trebate je pravilno urediti.

Spavaće sobe

Funkcionalnost prije svega

Dobrog sna nema bez kvalitetnog kreveta, podnice i odgovarajućeg madraca. Optimalni recept za mirno prospavanu noć je krevet izrađen od drva. Oni masivni često su vrlo skupi pa se ustalila upotreba kreveta izrađenih od kvalitetnog iverala u dekoru drva. Unatoč znatno nižoj cijeni, ove su izvedbe također vrlo kvalitetne i izdrže par desetaka godina.

Kod nas možete naručiti okvir od iverala od 18, 25 ili 36 milimetara, ovisno o tome radi li se o krevetu za jednu osobu ili bračnom krevetu, te hoće li na njemu spavati dijete ili odrasle osobe. Niste li sigurni kakav okvir odabrati za svoj krevet, ne brinite, jer naše osoblje zna kako s vama doći do pravog odgovora.

Imate li problema s pomanjkanjem prostora za spremanje krevetnine ili izvansezonske odjeće, umjesto još jednog ormara radije se odlučite za krevet ispod kojeg se nalazi "ladica", više njih, ili box ispod cijelog kreveta. U ovom potonjem primjeru, riječ je o podiznom mehanizmu ispod podnice koji vam možemo ugraditi, a zahvaljujući kojem ćete imati kamo spremiti debele deke i zimske poplune kada vam oni nisu potrebni, kao i izvansezonsku odjeću i igračke.

Ako ormari moraju biti u spavaćoj sobi, poželjno je da budu kompatibilni i prilagodljivi prostoru. Jeste li možda razmišljali o ugradbenim ormarima ? Za vrata ormara odličan izbor su klizne stijene jer su jednostavne za održavanje, ne oduzimaju puno prostora te naglašavaju vaš stil i estetiku spavaće sobe.

Naravno, potpuni ugođaj stvorit ćete uredite li sobu pravilno. Dimenzije ležaja, ormara i noćnih ormarića uvjetovane su veličinom i oblikom prostorije. Ne "trpajte" glomazne komade namještaja u male sobe već radije prostor uredite minimalistički. Dobro je zidove obojiti u blage i tople boje, a estetikom se poigrati tako što ćete kupiti krevetninu neobična oblika ili dodati kreativni komad namještaja, poput stolice neobična oblika ili jarke boje.

Važno je paziti na još nekoliko bitnih detalja

Rasvjeta bi trebala dolaziti iz više izvora: plafonijera ili ugradbena rasvjetna tijela odličan su izbor za strop, a potrebno je i staviti lampu na noćni ormarić ili iznad kreveta kako ne biste kvarili oči prilikom čitanja. Želite li lakše zaspati, u spavaću sobu unesite miris lavande ili kamilice te izbacite sve električne uređaje poput TV-a, računala ili mobitela. Ako zaista ne možete bez njih, tada ih od kreveta udaljite barem 2 metra. Naime elektromagnetski valovi koje emitiraju ti uređaji također kvare kvalitetan san.

Kako pravilno planirati spavaću sobu

Pri planiranju najprije morate odrediti mjesto za krevet jer je ono srce svake spavaće sobe, a ujedno zauzima i najviše prostora. Iznad kreveta idealno bi bilo postaviti visoko uzglavlje u američkom stilu. Uzglavlja će vam odlično poslužiti volite li čitati prije spavanja jer se nećete naslanjati na hladan zid ili trebati namještati jastuk. Sa svake strane kreveta potrebno je planirati razmak od 60 centimetara radi lakšeg pristupa krevetu. Radi li se o manjoj sobi, razmak od 30 centimetara je minimum minimuma.

Sve stvari spremite u ormare, komode, garderobne ormariće ili ispod kreveta. Vjerujemo da se ne želite opuštati u neurednoj prenatrpanoj sobi. Većina komoda je široka od 50 do 150 centimetara i duboka 45 do 60 centimetara, s time da je ispred komode potrebno ostaviti još 100 do 120 centimetara radi otvaranja vrata i ladica. Kod malih soba, minimum je 70 centimetara.

Noćni ormarići posebno su praktični, a na njih možete staviti sve ono što volite imati nadohvat ruke: od časopisa i knjiga, svjetiljke, pa do budilice i čaše s vodom. Možete ih kupiti ili dati izraditi u raznim stilovima, a birati možete i između otvorenih, zatvorenih, onima s vratima ili ladicama, podnih ili zidnih.

Vjerujemo da smo barem malo pomogli našim praktičnim savjetima. Dvoumite li se još uvijek koliko i kako uložiti u spavaću sobu, sjetite se da u njoj provodimo trećinu života. Ne oklijevajte, uložite novac u kvalitetu i udobnost!